بازدید دیروز83
بازدید این هفته623
بازدید این ماه901
بازدید کل4307358
دسته: ابزار و تجهیزات نمایش از شنبه, 15 آذر 1393 02:31 نوشته شده توسط نیما بازدید: 11842
آشنایی با چرخهای اسپینینگ
چرخهای قرقره ثابت از حدود سالهای 1870 در آمریکای شمالی مورد استفاده بوده اند. آنها در ابتدا آنقدر پیشرفته بودند تا اجازه استفاده از پشه های مصنوعی یا دیگر طعمه های مصنوعی بسیار سبک را برای صید ماهیانی چون قزل آلا و آزاد ماهی بدهند. چرخهای قرقره ثابت همچنین مشکل پیچ خوردن نخ ماهیگیری را حل نمودند، چون آنها فاقد قرقره دوار بودند.
در چرخهای قرقره ثابت ابتدایی یک سیلند که با بدنه چرخ زاویه 90 درجه داشت، جهت بازیافت (جمع کردن) نخ می چرخید. سپس در موقع پرتاب تغییر جهت می داد. در موقع پرتاب، نخ بصورت مارپیچ از انتهای از انتهای سیلندر ثابت خارج می شد و قرقره نمی چرخید. چرخهای قرقره ثابت بطور معمول در زیر چوب بسته می شدند.
در سال 1948 کمپانی Mitchell کشور فرانسه، اولین چرخ اسپینینگ تجاری موفق مدرن را معرفی نمود، با طرحی که قرقره ثابت رو به جلو در موقعیت دائم ثابت در زیر چرخ ماهیگیری قرار گرفته بود. یک نخ مکانیکی برای بازیافت نخ پرتاب شده مورد استفاده بود که عاقبت به طراحی کمان فلزی انجامید و مجموعأ نسل جدید چرخهای اسپینینگ امروزی متولد شد.
اگرچه چرخهای اسپینینگ اجازه چرخ خوردن نخ را نمی دهند اما نخ می تواند در زیر اسپول (قرقره) گرفتار شود یا ممکن است بصورت حلقه هایی شل از روی قرقره چرخ خارج گردد که بسیار دردسر ساز می باشند و وقت زیادی را از ماهیگیر می گیرند. وسایل پیچیدن نخ ماهیگیری و مکانیسمهای متنوع قرقره نوسانی (حرکت رفت و برگشتی) گوناگونی در سالهای اخیر در جهت حل مشکل عدم توزیع یکنواخت نخ بر روی قرقره، معرفی و عرضه شده است.
در چرخهای اسپینینگ عمل پرتاب بوسیله باز کردن کمان چرخ و نگه داشتن نخ با انگشت سبابه صورت می گیرد که در جای خود بحث شده است اما وقتی که ماهی به قلاب افتاد، در صورت بزرگ بودن و ایجاد فشار بیش از ظرفیت نخ ماهیگیری، می توان با تنظیم کلاج لغزشی که در قسمت پشت چرخ ، بر روی اسپول یا جلوی آن واقع شده، از پاره شدن نخ و آسیب به دیگر تجهیزات جلوگیری نمود. این عمل به ماهی ای که در حال صرف انرژی و مبارزه با شماست، این امکان را می دهد تا نخ را تحت مقاومت کنترل شده کمتر از ظرفیت نخ از قرقره بیرون بکشید. همچنین از ضربه های آنی برخی از انواع ماهی در اثر تغییر مسیر حرکت که باعث افزایش ضریب پاره گی نخ می شود، جلوگیری بعمل خواهد آورد. پس این تنظیم کشش باید به گونه ای باشد که نخ با فشاری که کمتر از مقاومت کششی نخ است، از چرخ خارج گردد تا ماهی مجبور باشد برای بیرون کشیدن نخ انرژی زیادی را هزینه نماید.
در اغلب چرخهای قرقره ثابت در هنگام کلاج دادن و چرخیدن اسپول (قرقره) بواسطه فنری که در زیر آن قرار دارد، ایجاد صدا می نماید تا هنگامی که ماهیگیر حواسش به ماهی، حرکتها و کنترل می باشد از نحوه خارج شدن نخ از قرقره آگاهی یابد.
موضوع دیگری که حائز اهمیت می باشد سرعت جمع کردن نخ در چرخهای قرقره ثابت است. اغلب چرخها دارای تک سرعت می باشند اما نمونه های دو سرعته نیز (کند و تند) وجود دارد. اغلب آنها دارای ضریب دنده 1:3 تا 1:6 می باشند. مثلأ در ضریب دنده 1:3، وقتیکه شما یک دور دسته چرخ را می چرخانید کمان چرخ 3 دور خواهد چرخید. هر چه در ضریب دنده مثلأ x:1 مقدار x افزایش یابد، چرخ با سرعت بیشتری نخ را جمع می کند. موارد استفاده آنها متفاوت است و به شرایط مسابقه ای، اسپین در آبهای کدر یا زلال، اندازه ماهی، نوع طعمه مورد استفاده، ماهیگیری در آبهای شور یا شیرین و دیگر عوامل بستگی دارد.
جنس قرقره معمولأ از آلومینیم یا گرافیت می باشد و با عمقهای متفاوت عرضه می شود. (کم عمق، عمق متوسط و عمیق) پس میزان نخ گیری علاوه بر دامنه نخهای مجاز مورد استفاده به اندازه عمق و ابعاد اسپول نیز بستگی دارد. بر روی چرخ ظرفیت نخی را که می بایست بر روی قرقره استفاده شود، مشخص شده است. هرگز از نخی که ظرفیت یا قطر بیشتری دارد استفاده نکنید چراکه ممکن است قبل از پاره شدن نخ چرختان آسیب ببیند.
لطفا دیدگاه خود را بیان فرمایید