بازدید دیروز83
بازدید این هفته623
بازدید این ماه901
بازدید کل4307358
دسته: مباحث ماهیگیری نمایش از شنبه, 02 فروردين 1393 14:08 نوشته شده توسط نیما بازدید: 15482
خانواده کپورماهیان یکی از مهمترین خانوادههای ماهیهای آب شیرین است. این خانواده بزرگترین خانواده ماهیها بوده و شامل ۲۲۰ جنس و ۲۴۲۰ گونه استکپورماهیان بزرگترین خانواده آب شیرین هستند و در ناحیه مصبی و آبهای لب شور نیز دیده میشوند البته بزرگترین خانواده در آبهای داخلی کشور سگ ماهیان میباشد ازکپورماهیهای معروف ایران میتوان انواع سسماهی ازجمله سسماهیکور،سیاه ماهی،ماهی سفید ،کولمه وسیاهکولی را نامبرد.در دریای خزر 20گونه از خانواده کپور ماهیان وجود دارد مانند ماهی سفید، ماهی کولمه، ماش ماهی، سیم و... که مهمترین آن گونه کپور معمولی (Cyprinuscarpio)است که بومی دریای خزر و وحشی میباشد.کپور معمولی جز ماهیان گرمابی بوده و در مناطق نیمه گرم و گرمسیر که دارای حرارتی بین 20-15الی 35-40 درجه سانتیگراد باشد زیست میکند
فصل صیدکپور ماهیان دردریای خزراز 20 مهرتا 15 فروردین است وبرحسب گونه،فراوانی صید آنهامتفاوت است بطورمثال آبان وآذرصیدماهی سفید،اردیبهشت وخردادماهی کولی ودربهمن واسفندماهی کولمه فراوانتراست.رژیم غذایی این ماهی همه چیز خوار میباشد ازگیاهان آبزی مانند جلبکها ریز(فیتوپلانکتونها) وحتی گیاهان بن در آب و جانوران ریز آبزی مانندلاروحشرات،نرم تنان کفزی،شیرونومیدها،کوپه پودا،(زئوپلانکتونها)از نقاط ساحلی و بستر آب وسطوح مختلف آب به انتخاب خود تغذیه میکند کپورمعمولی درسال اول زندگی (بهاروتابستان) ازپلانكتونهای جانوری تغذیه مینمایندولی به تدریج به تغذیه جانوران کفزی میپردازد دراواخرسال دوم زندگی (پائیز) مقداری غذای گیاهی نیزمصرف مینمایند. این ماهی ازغذای دستی شامل سبوسها،غلات وکنجاله ها نیزبه آسانی استقبال میکند ماهی کپوربر خلاف ماهی قزل آلا که برای پیدا کردن و گرفتن طعمه از حس بینایی کمک میگیرد برای دریافت طعمه متکی به حس بویایی میباشد که سبیلک ها در این عمر دخیل میباشند و کار چشایی را انجام میدهند بطور کل ماهی کپور طعمه های بودار را دوست دارد و علاقه زیادی به طعمه هایی از قبیل کرم ـ نان ـ سیب زمینی دارد و ماهیگیران اگر از چنین طعمه هایی در قلابها استفاده کنند میتوانند موفقتر و راحتر ماهی را به سمت قلاب بکشند وگفته میشود کپور ماهیان غذاهای شیربن وماهیان سردآبی(قزل آلا)غذاهای ترش مزه را ترجیح میدهد که این خود میتواند به انتخاب طعمه برای ماهی کمک کند وماهیگران اگر در فصل بهار از بچه ماهی به عنوان طعمه ماهیگیری استفاده کنند جواب خوبی میگیرند ماهیگیران عزیز می دانند که کپور ماهیان را در دریاچه ها و آبگیرها وبیشتردرپایین دست رودخانه وقسمت میانی رود خانه ها دیده میشوند و حتی میتوان در مردابها اقدام به صید کرد مکانهای ذکر شده برای صید این ماهی مناسب میباشد
ماهیگیران با توجه به موقعیت جغرافیایی و دسترسی به هر کدام از محیطهای گفته شده میتوانند محل مناسب ماهیگیری خود را انتخاب نمایند با توجه به اینکه اصولا کپور ماهیان به آبهای راکد و گرم علاقه زیادی دارند در چنین محیطهایی فراوانتر وصید آنها نیز به مراتب آسانتر میباشد بطور کلی ماهیهای صید شده در مناطق گرمسیری (جنوب کشور)از دیگر استانها بزرگتر میباشد که این بخاطر شرایط اقلیم مناسب زیست این ماهی در این نوع مناطق میباشدکپور ماهیان را میتواندر فصلهای اردیبهشت تا شهریور ماه صید کرد زمان تخم ریزی در بهار و اوایل تابستان است ، تخم ریزی به صورت دسته جمعی و در سنین و اندازه های مختلف صورت می گیرد .که مسلما ماهیگیری در این زمان توصیه نمی گردد چون همان طور که میدانید در این زمان گوشت ماهی کیفیت مناسب ندارد و از طرفی باعث لطمه خوردن به جمیعت این ماهی میگردد جایگاه تخم ریزی طبیعی این ماهی ها در زمین های تازه به زیر آب رفته و پوشیده از بسترهای گیاهی است طغیان وگل آلودگی رودخانه ها خود عامل تحریک تخم ریزی این ماهی میباشد درضمن در هرموقع از سال که این ماهی صید شود حتی بعد از فصل تخم ریزی مقداری تخم در شکم این ماهی دیده میشود این ماهی در زمان تخم ریزی همه تخمهای خود را رها سازی نمیکند.درخانواده کپورماهیان سیاه ماهی و باربوس در زمان تخم ریزی داری تخمهای سمی میباشد که مصرف تخمهاباعث مسمومیت فرد میگردد.